Kartonnen wapens - Het kaartspel tijdens de Eerste Wereldoorlog

Illustratie bij het evenement

In de tentoonstelling ‘Kartonnen Wapens’ komt geen militaire of politieke geschiedenis aan bod. De expo bekijkt de Eerste Wereldoorlog vanuit een alternatieve, onbekende invalshoek en laat speelkaarten de bezoeker tot in de loopgraven voeren. Het kaartspel was zowat de enige vorm van tijdverdrijf die in deze donkere geulen mogelijk was en diende dus vooral om de moreel op peil te houden. De spanning en onzekere toekomst zorgden voor een grote vraag naar waarzeggerskaarten. Soldaten die geen kaarten hadden, maakten ze zelf uit afval.

Maar speelkaarten werden ook strategisch ingezet: als propagandamiddel pro en contra, of om militaire vaardigheden aan te leren. Zo bestonden er kaarten met de verschillende seincodes of de soorten marineschepen. Soldaten konden met het spel zelfs een bescheiden kennis Engels of Frans opdoen.

Dat de fabricage van kaartspellen voor de oorlogsvoering even essentieel was als munitie, is wellicht een beetje overdreven. Toch schatte de Duitse overheid het belang van deze kartonnen wapens hoog in en promoveerde ze zelfs tot ‘kriegswichtig’. De rol van het kaartspel was zonder meer belangrijk genoeg voor een tentoonstelling in dit herdenkingsjaar!

De expositie toont nooit of zelden geziene originele objecten en speelkaarten. Het materiaal komt uit de eigen collectie van het museum en uit de privé-verzameling van Alex Clays (Lokeren).


Lees hier meer uitgebreidere informatie over de tentoonstelling.
http://speelkaartenmuseum.turnhout.preview.anaxis.be/_uploads/www.speelkaartenmuseum.be/downloads/Uitgebreide_tekst_tento_kartonnen_wapens.pdf

Bron: UiTinVlaanderen.be

Wanneer?

Datum Uren

Waar?

Nationaal Museum van de Speelkaart - TRAM 41
Druivenstraat 18
2300 Turnhout
014 41 56 21
014 41 43 24 (fax)
museum.speelkaart@turnhout.be
http://www.speelkaartenmuseum.be

Toon kaart

Prijs?

5.00 (Groepen, studenten en 65-plussers: 3 euro. Kinderen en jongeren tot 18 jaar: gratis.)

Organisatie

TRAM 41
Grote Markt 1
2300 Turnhout
014 44 33 98
tram41@turnhout.be

Lees alles over

Eerste wereldoorlog, Groote Oorlog, ONT, Turnhoutcarrousel, Turnhouthome

Meer activiteiten op

   Contact

   Nationaal Museum van de Speelkaart

   Druivenstraat 18, 2300 Turnhout

   014 41 56 21 | contacteer ons

   Vandaag open

   11 - 17 uur

   alle openingsuren

   Volg Nationaal Museum van de Speelkaart op