Kartonnen wapens - Het kaartspel tijdens de Eerste Wereldoorlog

Illustratie bij het evenement

In de tentoonstelling ‘Kartonnen Wapens’ komt geen militaire of politieke geschiedenis aan bod. De expo bekijkt de Eerste Wereldoorlog vanuit een alternatieve, onbekende invalshoek en laat speelkaarten de bezoeker tot in de loopgraven voeren. Het kaartspel was zowat de enige vorm van tijdverdrijf die in deze donkere geulen mogelijk was en diende dus vooral om de moreel op peil te houden. De spanning en onzekere toekomst zorgden voor een grote vraag naar waarzeggerskaarten. Soldaten die geen kaarten hadden, maakten ze zelf uit afval.

Maar speelkaarten werden ook strategisch ingezet: als propagandamiddel pro en contra, of om militaire vaardigheden aan te leren. Zo bestonden er kaarten met de verschillende seincodes of de soorten marineschepen. Soldaten konden met het spel zelfs een bescheiden kennis Engels of Frans opdoen.

Dat de fabricage van kaartspellen voor de oorlogsvoering even essentieel was als munitie, is wellicht een beetje overdreven. Toch schatte de Duitse overheid het belang van deze kartonnen wapens hoog in en promoveerde ze zelfs tot ‘kriegswichtig’. De rol van het kaartspel was zonder meer belangrijk genoeg voor een tentoonstelling in dit herdenkingsjaar!

De expositie toont nooit of zelden geziene originele objecten en speelkaarten. Het materiaal komt uit de eigen collectie van het museum en uit de privé-verzameling van Alex Clays (Lokeren).

Bron: UiTinVlaanderen.be

Wanneer?

Datum Uren
vrijdag 21 november 2014
tot woensdag 31 december 2014

Waar?

Nationaal Museum van de Speelkaart - TRAM 41
Druivenstraat 18
2300 Turnhout
014 41 43 24 (fax)
museum.speelkaart@turnhout.be

Toon kaart

Prijs?

5.00 (Groepen, studenten en 65-plussers: 3 euro. Kinderen en jongeren tot 18 jaar: gratis.)

TRAM 41
Grote Markt 1